Livrare gratuita la comenzi mai mari de 200 RON
Scalp iritat – cauze și tratament
Atunci când avem scalpul iritat poate fi foarte frustrant. Scalpul iritat, cu sau fără descuamare, este o afecțiune frecvent întâlnită. Scalpul iritat provoacă în primul rând mâncărime (în termini medicali, prurit) și alte efecte neplăcute, printre care zgâriere și disconfort. Poate apărea la persoanele de vârstă mijlocie, fără un motiv evident.
Reacția obișnuită este să se te scarpini, iar acest lucru va cauza adesea urme de zgârieturi, mici răni și cruste pe tot scalpul.
Mătreața este una din principalele cauze ce pot provoca mâncărimi ale scalpului. Există, de asemenea, o serie de afecțiuni ale pielii mai puțin frecvente care se pot prezenta sub formă de mâncărime la nivelul scalpului.
Scalpul iritat este de multe ori o afectiune dificilă din punct de vedere al diagnosticului și al tratamentului. Uneori, mâncărimea scalpului iritat este însoțită de semne vizibile, cum ar fi pielea cu cruste sau descuamări. Dar adesea, apare fără nicio leziune cutanată vizibilă a pielii.
Înainte de a recurge imediat la un remediu pentru mătreață, citește în continuare care ar putea fi cauzele pentru care scalpul tău este iritat și informează-te în legătură cu tratamentele adecvate pentru a calma lucrurile rapid.
- Ce cauze pot determinna un scalp iritat?
- Ce simptome pot însoți afecținea de scalp iritat?
- Scalp iritat – ce tratamente pot urma?
- Care sunt tratamentele naturale pe care le poți urma acasă pentru un scalp iritat și cu mâncărimi?
- Când ar trebui să consult medicul?
Ce cauze pot determinna un scalp iritat?
Există diverse cauze pentru care scalpul poate fi iritat. Cele mai des întâlnite sunt:
- Mătreața – se referă la acei fulgi minusculi albi și uscati de piele moartă de pe scalp și păr, care apar din cauza producției excesive de piele, mai exact, din cauza celulelor pielii care cresc și mor prea repede. În unele cazuri, mătreața poate provoca și mâncărimea scalpului. De multe ori, nu există o cauză clară pentru apariția mătreței, dar de cele mai multe ori, aceasta este cauzată de dermatita seboreică. De asemenea, mătreața se poate agrava atunci când ești stresat sau bolnav. Iernile reci și uscate pot declanșa mătreața sau o pot agrava.
- Dermatita seboreică – se caracterizeaza prin inflamarea scalpului si prin roseata, asociata cu o senzatie de mancarime suparatoare. Dermatita seboreica este o inflamatie cronica si recidivanta care induce formarea de mătreață și de scuame galbene si grase, denumite în termen pupular, “coji”. Acestea pot apărea de-a lungul liniei părului si uneori pe alte zone din jur bogate in glande sebacee. Când zona afectată este scalpul, părul își pierde frumusețea naturală, strălucirea scade, devine electrizat (cu frizz) și foarte gras. Printre cauzele potențiale pentru care scalpul se poate inflama există: un exces de ciupercă pe piele; schimbări sezoniere; fluctuații hormonale sau stres.
- Psoriazisul – este o afecțiune cronică a pielii care provoacă suprafețe roșii și solzoase ale pielii (numite și plăci). Se poate răspândi în corp, dar cel mai adesea afectează: coatele, genunchii, spatele și scalpul. Psoriazisul este o boală autoimună cauzată de un sistem imunitar hiperactiv care poate provoca o accelerare a creșterii celulelor. Simptomele psoriazisului se pot agrava uneori iar apoi se pot îmbunătăți. Acestea includ: uscăciune, descuamare care seamănă cu mătreața, mâncărime, arsuri sau disconfort, pete înălțate roșiatice, solzi, sângerare sau chiar căderea temporară a părului de la zgâriere sau îndepărtarea plăcilor de pe scalp. Aceste simptome apar de obicei uniform pe ambele părți ale scalpului sau pot afecta cea mai mare parte a capului. Ele se pot extinde și la: gât, urechi, frunte sau alte părți ale feței.
- Reacția la un produs de îngrijire a părului – uneori, motvul pentru care scalpul este iritat, te mânâncă, este uscat și se descuamează ar putea să fi simplul fapt că nu îți clătești bine șamponul de pe păr atunci când te speli. Lăsând puțin șampon pe scalp, acesta îl poate irita. Alt motiv ar putea fi curățarea prea des a părului sau cu produse dure, care îți îndepărtează pielea de uleiurile sale naturale. De asemenea, dacă ai mâncărime a scalpului și o erupție cutanată, este posibil să ai o afecțiune numită dermatită alergică de contact. Acest lucru este comun în rândul persoanelor care își vopsesc părul. De cele mai multe ori, aceasta este cauzată de un ingredient al vopselei numit para-fenilendiamină (PPD), care se găsește în vopselele de păr negru. În plus, ai putea avea o alergie la un șampon, balsam sau alt produs care îți atinge scalpul. Dacă acesta este cazul, probabil că vei avea o erupție cutanată cu mâncărime pe scalp și pe orice altă piele pe care o atinge produsul.
- Dieta necorespunzătoare – deficiențele dietetice, cum ar fi lipsa de apă suficientă sau lipsa nutrienților esențiali găsiți în alimentele mai sănătoase, ar putea cauza uscarea pielii și a scalpului.
- Paduchii – sunt insecte mici, contagioase, care trăiesc în păr și provoacă mâncărime. Paduchiul capului, sau Pediculus humanus capitis, este o insecta parazită care poate fi gasită pe capul, sprâncenele și genele oamenilor. Păduchii de cap se hrănesc cu sânge uman de mai multe ori pe zi și trăiesc aproape de scalpul uman. Păduchii de cap afectează doar oamenii și nu pot fi transmisi la animale.
Alte cauze
Mâncărimea scalpului poate fi pur și simplu rezultatul unui scalp sensibil. Cu toate acestea, un scalp iritat poate indica și o afecțiune medicală de bază.
Alte cauze posibile ale scalpului iritat includ:
- Diabet
- Zona zoster (herpes zoster)
- Reacții alergice la medicamente
- O tulburare de anxietate
- Lupus discoid
- Căderea părului din cauza coafării frecvente la căldură
- Migrene
- Alopecie cicatricială
- Pecingine sau tinea – o infecție fungică a pielii care provoacă pete roșii, descuamari și mâncărime. Tinea de pe scalp se numește tinea capitis.
Ce simptome pot însoți afecținea de scalp iritat?
Dacă te scarpini atunci când ai scalpul iritat, te poate ajuta pe moment să te simți mai bine sau, dimpotrivă poți simți furnicături sau durere.
Alte simptome ce pot fi asociate cu un scalp iritat includ:
- Piele uscata
- Piele iritată
- Solzi, coji sau pete pe scalp
- Răni sau zgârieturi la nivelul scalpului
- Caderea păruli (pete de chelie)
- Febră mica
- Răni infectate
- Roşeaţă
- Umflarea scalpului
Scalp iritat – ce tratamente pot urma?
Tratamentele pot include următoarele:
- Creme și unguente hidratante
- Șampoane speciale, cum ar fi șampoanele anti-mătreață. Spălarea regulată a scalpului cu șampoane formulate special pentru astfel de afectiuni poate fi tot ceea ce este necesar pentru a ameliora mâncărimea scalpului iritat. Dacă mătreața este severă sau refractară la tratamentele cu șampon, loțiunile topice cu corticosteroizi pot oferi o ameliorare simptomatică.
Alte tratamente specifice, cum ar fi:
- Tratarea păduchilor de cap (pieptănarea umedă cu balsam sau tratamente chimice, spălarea părului cu un pediculicid sau utilizarea unui medicament care ucide păduchii)
- Medicamente sau unguente antifungice, ex.: pentru tinea capitis
- Creme cu corticosteroizi pentru dermatita seboreica
- Medicamente pentru psoriasis
Tratarea scalpului iritat depinde, bine-înteles, de ceea ce cauzează problema. Consultă un medic sau un farmacist pentru a alege tratamentul potrivit.
Care sunt tratamentele naturale pe care le poți urma acasă pentru un scalp iritat și cu mâncărimi?
Mâncărimea este adesea rezultatul inflamației, așa că ingredientele care vor ajuta la calmarea acesteia pot ajuta și la reducerea mâncărimii. Iată 3 tratamente eficiente pentru scalpul iritat care conțin ingrediente pe care este posibil să le ai deja la îndemână acasă:
- Oțetul de mere – nu numai că are proprietăți antiinflamatoare, antifungice și antibacteriene, dar poți folosi oțet de mere (diluat cu apă) pentru clătirea și clarificarea părului, pentru a scăpa de acumularea în exces de produse. Aciditatea ridicată din oțetul de mere funcționează, de asemenea, pentru a ține la distanță bacteriile și ciupercile care cauzează mătreața. După spălarea cu un șampon fără sulfați, toarnă amestecul de oțet și apă pe scalp și masează-l câteva secunde înainte de clătire.
- Vitamina E – dacă nivelul de umiditate al scalpului tău este neregulat, vitamina E este o alegere excelentă pentru a ajuta la echilibrarea și restabilirea nivelurilor naturale de ulei. Diferiți factori, cum ar fi dietele sărace și exagerarea cu tehnicile de înfrumusețare, pot crea acest dezechilibru și pot provoca fie o supra sau subproducție de ulei. Poți obține vitamina E prin consumul de legume precum sparanghel și broccoli sau fructe proaspete precum mango și papaya. O porție de migdale și germeni de grâu în smoothie-uri sau în castronul de cereale poate oferi, de asemenea, o doză sănătoasă din acest nutrient. Dacă este dificil să îți dai seama dacă mănânci suficient sau nu aceste tupri de ingrediente, încearcă să masezi uleiul pur de vitamina E direct pe scalp timp de trei până la cinci minute, o dată pe săptămână. Va ajuta la neutralizarea nivelului pH-ului scalpului și la îmbunătățirea circulației generale, reducând în același timp uscăciunea.
- Uleiul de cocos – indiferent dacă ai scalpul iritat sau părul uscat, este deja cunoscut faptul că nuca de cocos este unul dintre cele mai bune ingrediente pentru un scalp uscat și este într-adevăr un tratament minune pentru păr. Acest tip de ulei poate ajuta la restabilirea hidratării și este formulat cu acid lauric, care are proprietăți antimicrobiene și ajută pielea să absoarbă uleiul de cocos în mod eficient. Așadar, uleiul de cocos îți poate oferi un tratament de calmare a mâncărimii scalpului iritat atât pe suprafața scalpului, cât și sub piele. Dacă te-ai zgâriat mult datorită scărpinatului, uleiul de cocos poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de infecție. Utilizează-l înainte de șamponare sau ori de câte ori simți mâncărimi, masând o cantitate mică de ulei de cocos alimentar, de preferință organic, direct pe scalp. De asemenea, îl vei găsi într-o mulțime de produse pentru îngrijirea părului.
- Uleiuri esentiale – există o varietate de uleiuri esențiale care pot calma un scalp iritat și pot combate mâncărimea scalpului. Uleiul de arbore de ceai este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și antifungice. Nu numai că va ține mâncărimea la distanță, dar ajută și la îndepărtarea infecțiilor. Când vine vorba de ulei de arbore de ceai, mai puțin înseamnă mai mult. Acest ulei trebuie utilizat în cantități limitate datorită potenței sale. Dacă scalpul tău este inflamat, poți apela la uleiul de mentă. Calmează scalpul lăsând acea senzație de mentă rece. Uleiul de lămâiță (lemongrass) este o altă opțiune pentru ameliorarea mâncărimii.
Când ar trebui să consult medicul?
Dacă atunci când ai scalpul iritat, mâncărimea nu dispare în câteva zile și este însoțită de căderea părului, durere, răni sau mâncărime intensă, este indicat să consulți medicul.
O mâncărime a scalpului care este cauzată de o infecție fungică, de păduchi și alte afecțiuni nu va dispărea fără tratament medical.
În plus, medicul tău poate trimite la analiză o mostră într-un laborator, unde celulele pielii pot fi testate pentru prezența ciupercilor, bacteriilor sau păduchilor. Cu toate acestea, majoritatea medicilor pot diagnostica cauza scalpului iritat printr-o examinare fizică atentă și o revizuire a istoricului medical.
Surse informative: